Content marketing – Zašto i kako?

Sadržaj se na engleskom kaže kontent (Content), pa se u marketing svetu to zove Content Marketing, odnosno Marketing sadržajemPostoji izreka CONTENT IS THE KING – Sadržaj je kralj !

Šta sve spada u marketing sadržaj ?

Marketing sadržaje možemo podeliti na onlajn i oflajn sadržaje. U grupu onlajn sadržaja spadaju: svi tekstovi na Vašem sajtu, Blog tekstovi, audio sadržaji (podkast), video sadržaji, objave (postovi) na društvenim mrežama, infografike (slike sa informativnim tekstom), vebinari …  U grupu oflajn sadržaja spadaju: brošure, flajeri, plakati, bilbordi, radio i TV reklame …

Šta je Content Marketing ili Marketing sadržajem ?

Grubo rečeno, marketing aktivnosti možemo podeliti na „aktivni“ i „pasivni“ marketing. U „aktivni“ marketing spadaju sve propagandne aktivnosti koje su usmerene ka direktnoj prodaji proizvoda ili usluge. To su sve reklame koje Vas pozivaju direktno da kupite određeni proizvod ili uslugu.

U „pasivni“ marketing možemo da svrstamo sve marketing sadržaje koji, pre svega, imaju edukativni karakter. To su sadržaji koji edukuju buduće potencijalne kupce Vaših proizvoda i usluga. Cilj edukacije je da Vaše potencijalne kupce najpre naučite da uvide i prepoznaju da imaju neki problem ili neku potrebu, zatim da im pokažete da postoje rešenja za te njihove probleme ili potrebe i na kraju da uh usmerite ka tome da je Vaš proizvod ili usluga jedno od najboljih rešenja za te njihove probleme ili potrebe.

Zašto treba raditi Marketing sadržajem (Content Marketing) ?

Već sam pričao o tome da je osnovni sistem za uspešni marketing danas takozvani Marketing privlačenja ili Atrakcioni marketingSuština Marketinga privlačenja je da treba od sebe da napravite autoritet u nekoj oblasti, odnosno brend, koji će privući ka Vama Vaše potencijalne poslovne saradnike ili kupce za Vaše proizvode i usluge. Oni najpre treba da Vas upoznaju, da im se dopadnete i da počnu da Vam veruju. Tek kada to ostvarite, imaćete uspeh u prodaji.

Upravo tome služi MARKETING SADRŽAJEM. Kreirajući edukativne sadržaje privući ćete potencijalne saradnike i kupce, pružićete im neke VREDNOSTI i daćete im tako priliku da Vas upoznaju i da im se dopadnete, a svim tim aktivnostima počećete da pozicionirate sebe kao autoritet u toj oblasti o kojoj govorite.

Marketing sadržajem je mnogo sporiji od „aktivnog“ marketinga, što znači da ćete pomoću njega mnogo sporije doći do konačne prodaje nego da ste koristili „aktivni“ marketing sa direktnom reklamom za Vaš proizvod ili uslugu.

Ali, ipak TREBA raditi Marketing sadržajem (Content Marketing), jer su istraživanja pokazala da se nakon 19 meseci marketinga sadržajem izjednačava broj poslovnih kontakata koji biste za to vreme ostvarili „aktivnim“ marketingom (direktnim reklamama), a nakon 36 meseci Marketing sadržajem će Vam doneti tri puta više poslovnih kontakata nego da ste radili „aktivni“ marketing. Osim toga, dobićete edukovane i lojalne saradnike i kupce koji će se za to vreme „vezati“ za Vas, jer ste im pružili obilje vrednosti, edukacije i korisnih informacija. Tako ćete izgraditi od sebe brend i steći veliko poverenje Vaših budućih potencijalnih saradnika i kupaca.

Koji su preduslovi za uspešan Marketing sadržajem ?

  • Pre svega, treba da imamo jasan cilj koji želimo da postignemo. Na osnovu tog cilja pravimo strategiju i plan kako da ostvarimo cilj koji smo postavili.
  • U okviru tog plana treba da odredimo svoju ciljnu grupu kojoj želimo da se obraćamo i na osnovu toga da napravimo profil našeg idealnog kupca.
  • Zatim treba da odaberemo kanale komunikacije sa našom ciljnom grupom (na primer, društvene mreže).
  • Posle toga treba da prilagodimo sadržaje našoj ciljnoj grupi i kanalu komunikacije koji smo izabrali.
  • Na kraju, treba da se trudimo da naši sadržaji budu što više personalizovani prema profilu našeg idealnog kupca.

Takođe, treba da imamo platformu, odnosno onlajn lokaciju na kojoj će se izvršiti KONVERZIJA, a to je naš sajt, preko kojeg možemo da pratimo analitiku naših marketinških aktivnosti. Konverzija je ostvarivanje željene akcije koju smo postavili našim potencijalnim kupcima. Na primer, ako nam je cilj da nam se neko upiše na našu mejling listu, onda u svojim marketinškim aktivnostima i sadržajima potenciramo poziv na tu akciju – Upišite se na našu mejling listu. Kada se neko, na osnovu naših sadržaja i marketinških aktivnosti, upiše na našu mejling listu, tada smo ostvarili konverziju, jer smo postigli cilj.

Šta je potrebno za kvalitetan Marketing sadržajem ?

Da bismo stvarali kvalitetne i relevantne sadržaje moramo biti posvećeni tome i moramo biti istrajni. Posvećenost znači da se maksimalno trudimo da u sadržaj koji kreiramo unesemo sve svoje znanje i iskustvo, a ne da ga radimo tek reda radi, jer će konzumenti našeg sadržaja to lako primetiti. Istrajnošću u kreiranju sadržaja postići ćemo da naša publika stekne naviku i želju da sa nestrpljenjem iščekuje naš novi sadržaj.

Poziv na akciju je obavezan na kraju svakog sadržaja ! Nebitno je da li će to biti poziv publici da se upiše na našu mejling listu, da lajkuje ili šeruje (podeli) naš sadržaj ili nešto treće, bitno je da naviknemo svoju publiku da preduzima akciju.

Povezivanje osnovnih kanala komunikacije je, takođe, bitno da bismo doprli do što veće potencijalne publike. To znači da svaki sadržaj koji kreiramo treba da objavljujemo na našem sajtu, našoj Fejsbuk poslovnoj stranici, našem Gugl+ profilu i našem Jutjub kanalu, ako je u pitanju video sadržaj.

Zašto je bitan kontekst ?

If content is the king, context is the god – Ako je sadržaj kralj, kontekst je Bog.

Veoma je bitno da prilagodimo naš sadržaj, kako ciljnoj grupi, tako i kanalu komunikacije koji smo odabrali.

Sadržaj na našem sajtu biće drugačiji od objave na Fejsbuku ili Tviteru. Bitno je da znamo kome se obraćamo i kada se obraćamo. Na primer, neka istraživanja su pokazala da je najbolji dan za objavljivanje novog Blog posta u Srbiji – četvrtak. Usklađivanje sadržaja sa celokupnim kontekstom doprinosi većem kvalitetu i učinku našeg sadržaja.

Podrazumeva se da naš sadržaj mora biti kvalitetan i da pruži prave informacije našoj ciljnoj grupi, ali je bitna još jedna stvar. Ne smemo da izgubimo previše vremena na kreiranje sadržaja. Pravilo glasi:

20 % vremena treba potrošiti na kreiranje, a 80 % na promociju sadržaja !

Stalno eksperimentisanje i isprobavanje u praksi je, takođe, veoma bitno. Postavite sadržaj na određenom kanalu i određeno vreme i pratite odziv publike. Ako odziv nije zadovoljavajući, promenite nešto i probajte ponovo. Ne postoji univerzalna formula koja će Vam uvek doneti rezultate.

Kako doći do ideja za marketing sadržaj ?

Početnicima u internet marketingu se najčešće događa da im ovaj prvi korak izgleda kao bauk. „Jao, nemam pojma ni o čemu da pišem ni kako?“, „Jao, pa kako ću ja da kreiram kvalitetan sadržaj, kad još ne znam ništa o tome?“

Kada odbacite ovaj prvi utisak, shvatićete da Vi, ustvari, znate mnogo toga što ste do sada naučili, ali Vam se čini da to i nije toliko bitno jer ste to već savladali.

Međutim, postoje ljudi koji tek počinju da uče i kojima su potrebne baš te informacije koje Vi već znate. Zato je, za početak, dovoljno samo da preslišate sebe i svoje znanje iz ove oblasti i videćete da od svakog detalja koji već znate možete da kreirate dobar sadržaj koji će sigurno nekome biti od koristi.

1. Ne treba da „pišete knjigu“ da biste kreirali dobar sadržaj.

2. Ne treba da tražite savršenstvo !

Na primer, ako ste odgledali samo jedan vebinar o nekoj temi vezanoj za Vaš posao, pustite snimak tog vebinara, otvorite prazan Word dokument i pišite to što su Vam pričali na vebinaru. Kada završite, pročitajte to što ste zapisali shvatite najbitnije stvari, i oblikujte taj tekst svojim rečima u skraćenoj formi. I eto Vašeg prvog kvalitetnog sadržaja koji možete objaviti. Ako je taj vebinar bio dobar, verovatno ćete imati materijal za kreiranje nekoliko posebnih sadržaja.

Ili, jednostavno, uzmite mobilni telefon i snimite sebe. Kažite da ste nedavno odgledali jedan odličan vebinar na kojem ste naučili to, to i to i da jedva čekate da to što ste naučili primenite u praksi. Samo nekoliko rečenica i eto sadržaja. Postavite taj video na Vašem Jutjub kanalu i na Vašoj Fejsbuk poslovnoj stranici i pozovite ljude da pogledaju Blog post na Vašem sajtu u kojem ćete opširnije pisati o tome šta ste naučili na tom vebinaru. Ne morate biti savršeni ! Nije bitno ni kako ste izgledali na tom snimku i ni da li Vam se ljuljao mobilni telefon dok ste snimali.

Bitne su druge dve stvari:

1) Dali ste svojoj ciljnoj grupi nove korisne informacije

2) Preduzeli ste AKCIJU !

– PREDUZMITE AKCIJU !    KREIRAJTE SADRŽAJ ! –

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*
*