sta-je-ponzi-sema

Šta je Ponzi šema ?

Ako radite Mrežni Marketing i ljudima nudite poslovnu priliku, desiće se da Vam neko kaže:
"Ma sve je to Ponzi šema." Tada ga pitajte da li stvarno zna šta je Ponzi šema? A da li Vi znate?
Prevare postoje oduvek, a jedna od najpoznatijih prevara svih vremena, koja je dobila naziv po svom tvorcu, je takozvana Ponzijeva šema. Čarls Ponzi (Charles Ponzi) je dvadesetih godina prošlog veka u SAD smislio način da prevari i ošteti veliki broj ljudi za milione dolara, ubedivši ih da će im omogućiti da investiranjem zarade velike sume.
charles-ponzi-poster

Evo kako je funkcionisala Ponzi šema

- Investitorima je obećavao da će zaraditi 50 - 100 % profita na sumu koju ulože.
- Prvi investitori su zaista dobijali veliku zaradu. Ali je stvar bila u tome što je to bio novac koji je Ponzi dobijao od novih investitora!
- Te početne velike zarade su podsticale starije investitore da ulažu još više. Onda je Ponzi od tih njihovih novih uplata plaćao početne zarade novim investitorima.
- Zatim je svim investitorima obećao veću zaradu, ako produže rok svojih investicija. Obećao im je 100 % zarade za 90 dana.
- Nove investitore je isplaćivao novcem starih investitora, koje je ubeđivao da će im zarada biti sve veća što duže čekaju, tako da oni, praktično, nisu više dobijali keš, nego samo obračun onoga što će im biti isplaćeno.
- Investitori su se uvek nadali još većem budućem dobitku i dugo nisu ni pomišljali da su prevareni.
charles-ponzi

Ponzijeva prevara je ipak otkrivena

Koristeći novac investitora Ponzi je osnovao kompaniju, a priča o njegovim ogromnim profitima je privlačila nove investitore. Kada je pritisak nezadovoljnih investitora bio na vrhuncu, on je kao "ugledni biznismen" dobio kredit od banke, isplatio investitorima 2 miliona dolara i malo ih umirio. Ipak, sve više nezadovoljnih investitora je uspelo da pokrene sudski postupak i Čarls Ponzi je uhapšen 12. 08. 1920. godine.
charles-ponzi-zatvor
Utvrđeno je da je dužan investitorima 7 miliona dolara i osuđen je na 5 godina zatvora. Pušten je na slobodu posle 3 i po godine, ali ga je tada država Masačusets optužila za prevare i ponovo je osuđen na 9 godina zatvora. Ni posle svih istraga nije bilo moguće utvrditi tačne iznose Ponzijevih prevara, ali se cifra kreće oko tadašnjih 20 miliona, što bi danas bilo 230 miliona dolara.
Posle izdržavanja kazne, Ponzi odlazi u Brazil gde je živeo u siromaštvu sve do svoje smrti u jednoj dobrotvornoj bolnici, 1949. godine.
network-marketing
Nažalost, ni posle 50 godina uspešnog funkcionisanja i svih potrebnih zakonskih regulativa, industrija Mrežnog marketinga je i dalje na meti raznih ljubitelja Ponzi šeme. Oni pokušavaju da, prikrivajući svoje sumnjive sisteme pod imenom Mrežni marketing, privuku i obmane ljude, koji posle gubitka novca u takvim sistemima imaju vrlo loše mišljenje o Mrežnom marketingu.
POUKA: Pazite kad birate kompaniju Mrežnog marketinga koju ćete promovisati. Evo nekoliko odlika piramidalnih sistema koji se kriju pod imenom Mrežnog marketinga.
- Previsoka cena učlanjenja uz obećanja o visokim zaradama učlanjivanjem novih ljudi.
- Nema pisanog ugovora između kompanije i distributera / članova.
- Nema konkretnog proizvoda ili je on u drugom planu (danas se sve više koriste razni virtuelni proizvodi) a zarada se ostvaruje učlanjavanjem novih ljudi.
- Podsticanje na stalnu kupovinu velikih količina proizvoda radi dobijanja većih popusta i ostvarivanja viših nivoa.
- Nemogućnost vraćanja proizvoda, ako niste zadovoljni.
Pogledajte Bonus VIDEO
Izvori za tekst: Moja Firma i Mrežni Marketing.
poklon-knjiga
Čestitam! Zaslužili ste poklon knjigu.
Bravo! Pročitali ste ceo post. Zato Vam poklanjam E-knjigu. Kliknite ovde i preuzmite POKLON !
Ako Vam se dopao ovaj post i mislite da bi još nekome bio koristan, podelite ga sa prijateljima.

Čitajte blog postove

Spremio sam Vam Besplatnu obuku !

Spremio sam Vam 90 dana kontinuirane obuke
iz oblasti internet marketinga i ličnog razvoja.
Prijavom dobijate POKLON - Moje 3 E-knjige !
POLON-tri-E-knjige
Prijavite se SADA !
Pogledajte PREPORUKE onih koji su dobili obuku

Koji autoresponder preporučujem ?

Internet marketing ne možete ozbiljno da radite bez Imejl marketinga ! Zato Vam je neophodan autoresponder softver. Ja sam izabrao jedan u kojem imam: autoresponder + pejdž bilder za pravljenje stranica + hosting + fantastičnu mogućnost za ostvarivanje zarade ! Ako i Vi želite sve to, kliknite na sliku ispod za sve informacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.