content-marketing

Content marketing - Zašto i kako ?

Sadržaj se na engleskom kaže kontent (Content), pa se u marketing svetu to zove Content Marketing, odnosno Marketing sadržajem. Postoji izreka Content is the King - Sadržaj je kralj!
Marketing sadržaje možemo podeliti na oflajn i onlajn sadržaje.
U grupu oflajn sadržaja spadaju: brošure, flajeri, plakati, bilbordi, radio i TV reklame ...
U grupu onlajn sadržaja spadaju: tekstovi na sajtu, audio sadržaji (podkast), video sadržaji, objave na društvenim mrežama, infografike, vebinari ...

Dve vrste marketing aktivnosti

Grubo rečeno, marketing aktivnosti možemo podeliti na "aktivni" i "pasivni" marketing.
U "aktivni" marketing spadaju aktivnosti usmerene ka direktnoj prodaji. To su reklame koje Vas pozivaju direktno da kupite proizvod ili uslugu.
U "pasivni" marketing spadaju marketing sadržaji koji pre svega edukuju Vaše potencijalne kupce.
Cilj edukacije je da potencijalnim kupcima ukažete na to da imaju neki problem ili potrebu, zatim da im pokažete da postoje rešenja za te njihove probleme ili potrebe i na kraju da uh usmerite ka tome da je Vaš proizvod ili usluga jedno od najboljih rešenja za njihove probleme ili potrebe.
content-marketing

Zašto treba raditi Content marketing ?

Osnovni sistem za uspešni marketing danas je Marketing privlačenja ili Atrakcioni marketing.
Njegova suština je da od sebe napravite autoritet odnosno brend, koji će privući ka Vama potencijalne poslovne saradnike ili kupce.
Oni najpre treba da Vas upoznaju, da im se dopadnete i da počnu da Vam veruju. Tek kada to ostvarite, imaćete uspeh u prodaji.
Tome služi Marketing sadržajem / Content marketing.
Kreirajući edukativne sadržaje privući ćete potencijalne saradnike i kupce, pružićete im neke VREDNOSTI i daćete im priliku da Vas upoznaju i da im se dopadnete, a svim tim aktivnostima počećete da pozicionirate sebe kao autoritet u oblasti o kojoj govorite.
Marketing sadržajem je mnogo sporiji od "aktivnog" marketinga, što znači da ćete pomoću njega mnogo sporije doći do konačne prodaje nego da ste koristili "aktivni" marketing sa direktnom reklamom za Vaš proizvod ili uslugu.
Ali, ipak TREBA raditi Marketing sadržajem, jer su istraživanja pokazala da se nakon 19 meseci marketinga sadržajem izjednačava broj poslovnih kontakata koji biste za to vreme ostvarili "aktivnim" marketingom.
Nakon 36 meseci Marketing sadržajem će Vam doneti 3 puta više poslovnih kontakata nego da ste radili "aktivni" marketing.
Dobićete edukovane i lojalne saradnike i kupce koji će se "vezati" za Vas, jer ste im pružili obilje vrednosti, edukacije i korisnih informacija.
Tako ćete izgraditi od sebe brend i steći poverenje budućih saradnika i kupaca.
idea-plan-action

Koji su preduslovi za uspešan Marketing sadržajem ?

> Pre svega treba imati jasan CILJ koji želite postići. Na osnovu tog cilja pravite strategiju i PLAN kako da ga ostvarite.
> U okviru tog PLANA treba da odredite Ciljnu grupu kojoj želite da se obratite i da napravite Profil Vašeg idealnog kupca.
> Zatim treba odabrati kanale komunikacije sa Vašom Ciljnom grupom (npr. društvene mreže).
> Treba prilagoditi sadržaje Vašoj Ciljnoj grupi i kanalima komunikacije koje ste izabrali.
> Treba se truditi da ti sadržaji budu što više personalizovani ka Profilu Vašeg idealnog kupca.
Takođe, treba imati platformu na kojoj će se izvršiti KONVERZIJA, a to je Vaš sajt gde možete pratiti analitiku Vaših marketinških aktivnosti.
Konverzija je ostvarivanje željene akcije koju ste postavili potencijalnim kupcima.
Ako je cilj da se neko upiše na Email listu onda u marketinškim aktivnostima potencirate poziv na tu akciju - Upišite se na našu Email listu.
content-marketing-world

Šta je potrebno za kvalitetan Marketing sadržajem ?

Da biste stvarali kvalitetne i relevantne sadržaje treba da budete posvećeni tome i istrajni.
Posvećenost znači da se maksimalno trudite da u sadržaj koji kreirate unesete sve svoje znanje i iskustvo, a ne da ga radite tek reda radi, jer će konzumenti Vašeg sadržaja to lako primetiti.
Istrajnošću u kreiranju sadržaja postići ćete da Vaša publika stekne naviku i želju da sa nestrpljenjem iščekuje Vaš novi sadržaj.
Poziv na akciju je obavezan na kraju svakog sadržaja! Bilo da je to poziv publici da se upiše na mejling listu, da lajkuje ili šeruje sadržaj ili nešto treće, bitno je navići publiku da preduzima akciju.
Povezivanje kanala komunikacije je takođe bitno da doprete do što veće publike. Sadržaj koji kreirate treba da objavite i na sajtu, na Fejsbuk stranici, na Gugl+ profilu i Jutjub kanalu ...

Zašto je bitan kontekst ?

If content is the king, context is the god - Ako je sadržaj kralj, kontekst je Bog.
Veoma je bitno da prilagodite sadržaj, kako Ciljnoj grupi, tako i kanalu komunikacije koji odaberete.
Sadržaj na sajtu biće drugačiji od objave na Fejsbuku. Bitno je znati kome i kada se obraćate. Na primer, istraživanja su pokazala da je najbolji dan za objavljivanje novog Blog posta u četvrtak.
Usklađivanje sadržaja sa celokupnim kontekstom doprinosi većem kvalitetu i učinku sadržaja.
Podrazumeva se da sadržaj treba biti kvalitetan i da pruži prave informacije Vašoj Ciljnoj grupi, ali je bitna još jedna stvar. Ne smete potrošiti previše vremena na kreiranje sadržaja. Pravilo glasi:
20 % vremena treba potrošiti na kreiranje, a 80 % na promociju sadržaja !
Stalno eksperimentisanje u praksi je veoma bitno. Postavite sadržaj na određenom kanalu i određeno vreme i pratite odziv publike.
Ako odziv nije zadovoljavajući, promenite nešto i probajte ponovo. Ne postoji univerzalna formula koja će Vam uvek doneti rezultate.
best-ideas

Kako doći do ideja za sadržaje ?

Početnicima u internet marketingu se najčešće događa da im ovaj prvi korak izgleda kao bauk. "Jao, nemam pojma ni o čemu da pišem ni kako?", "Jao, pa kako ću ja da kreiram kvalitetan sadržaj, kad još ne znam ništa o tome?"
Kada odbacite ovaj prvi utisak, shvatićete da Vi, ustvari, znate mnogo toga što ste do sada naučili, ali Vam se čini da to i nije toliko bitno jer ste to već savladali.
Međutim, postoje ljudi koji tek počinju i kojima trebaju baš te informacije koje Vi već znate.
Zato je, za početak, dovoljno samo da preslišate svoje znanje i videćete da od svakog detalja koji već znate možete da kreirate dobar sadržaj koji će sigurno nekome biti od koristi.
1. Ne treba da "pišete knjigu" da biste kreirali dobar sadržaj. 2. Ne treba tražiti savršenstvo.
Na primer, ako ste odgledali samo jedan vebinar o nekoj temi vezanoj za Vaš posao, pustite snimak tog vebinara, otvorite prazan Word dokument i pišite o tome što ste čuli na vebinaru.
Kada završite, oblikujte taj tekst svojim rečima u skraćenoj formi. I eto Vašeg prvog kvalitetnog sadržaja koji možete objaviti. Ako je taj vebinar bio dobar, verovatno ćete imati materijal za kreiranje nekoliko posebnih sadržaja.
Ili uzmite mobilni telefon i snimite sebe. Kažite da ste nedavno odgledali jedan odličan vebinar na kojem ste naučili to, to i to i da jedva čekate da to što ste naučili primenite u praksi.
Samo nekoliko rečenica i eto sadržaja. Postavite video na Jutjub kanalu i Fejsbuk stranici i pozovite ljude da pogledaju post na sajtu gde ćete opširnije pisati o tome šta ste naučili na vebinaru.
Ne morate biti savršeni ! Nije bitno ni kako ste izgledali na tom snimku i ni da li Vam se ljuljao mobilni telefon dok ste snimali.
Bitne su druge 2 stvari: 1) Dali ste Ciljnoj grupi korisne informacije. 2) Preduzeli ste AKCIJU!
Zato Vas pozivam da sada preduzmete akciju i kreirate neki sadržaj za Vašu Ciljnu grupu.
poklon-knjiga
Čestitam! Zaslužili ste poklon knjigu.
Bravo! Pročitali ste ceo post. Zato Vam poklanjam E-knjigu. Kliknite ovde i preuzmite POKLON !
Ako Vam se dopao ovaj post i mislite da bi još nekome bio koristan, podelite ga sa prijateljima.

Čitajte blog postove

Spremio sam Vam Besplatnu obuku !

Spremio sam Vam 90 dana kontinuirane obuke
iz oblasti internet marketinga i ličnog razvoja.
Prijavom dobijate POKLON - Moje 3 E-knjige !
POLON-tri-E-knjige
Prijavite se SADA !
Pogledajte PREPORUKE onih koji su dobili obuku

Koji autoresponder preporučujem ?

Internet marketing ne možete ozbiljno da radite bez Imejl marketinga ! Zato Vam je neophodan autoresponder softver. Ja sam izabrao jedan u kojem imam: autoresponder + pejdž bilder za pravljenje stranica + hosting + fantastičnu mogućnost za ostvarivanje zarade ! Ako i Vi želite sve to, kliknite na sliku ispod za sve informacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.